Er zijn geen artikelen gevonden om te bestellen.
Winkelmandje
menu

Nieuws

Relatiegeschenken bezig met opmars

zaterdag 06 januari 2018, 14:38:07
Relatiegeschenken bezig met opmars De economie trekt weer aan en dat merken wij ook in het aantal bestellingen. Wij bieden onze klanten ... » meer informatie

Bloembollen en zaden; een origineel en betaalbaar relatiegeschenk met een goed verhaal.

vrijdag 31 januari 2014, 05:40:34
Als je aan bloembollen denkt denk je aan Nederland. Wij zijn bekend om onze prachtige bloemen in alle kleuren en maten ... » meer informatie

Voorjaarsbloeiers

Houden tulpen van een zonnige of schaduwrijke plaats in de tuin?
Tulpen zijn zowel zon als schaduw liefhebbers. Maar wanneer je tulpen in de herfst plant, laat je dan niet van de wijs brengen door de schaduw en licht van de herfsttuin. Onthoud namelijk dat de komende lente, wanneer de tulpen bloeien alle kale herfst bomen mooi in bloei staan.

Is het beter om bloembollen eerder of later in de herfst te planten?
De tijd van planten verschilt, afhankelijk van de temperaturen in de herfst, maar als algemene regel is het 'hoe eerder hoe beter'. Bollen moeten sterke wortels ontwikkelen, voordat de vorst komt. Zorg er voor dat de bloembollen voldoende water hebben om de wortels te stimuleren.

Welke bollen kan ik allemaal buiten planten?
In principe kunnen alle voorjaarsbloeiers buiten geplant worden, zij kunnen een redelijk strenge winter makkelijk overleven. Sterker nog, zij hebben zelfs een periode kou nodig om in bloei te kunnen komen. Paperwhite Narcissen en Hippeastrum (Amaryllis) kunnen niet buiten geplant worden. Deze bollen kan men in potten planten en koel bewaren tot december/januari. Dan kunnen zij in een warme ruimte in bloei komen.

Kan je bollen planten in elk type tuin en op iedere grondsoort?
Bollen kunnen in elk type tuin en/of grondsoort geplant worden. Het belangrijkste is dat het gedeelte van de tuin waar de bollen geplant staan niet te nat wordt gedurende de winter. Het is uit den boze als er op de bollen-borders enige dagen een plas blijft staan.

Kan ik bollen planten tussen de wortels van vaste planten en heesters?
Bollen doen het uitstekend tussen de wortels van vaste planten en heesters. De bollen komen zo vroeg op dat vaste planten en heesters nog geen blad hebben. De bollen zullen dus voldoende licht en ruimte hebben om in bloei te komen. Moeilijker is het soms om de bollen in de grond te krijgen. De grond is vaak hard en de wortels laten het graven van de plantgaten niet altijd toe. Maak daarom de plantgaten zo klein mogelijk en plant de bollen ieder afzonderlijk in een gaatje. Makkelijker kunt u planten met een speciale bollenplanter, deze zal de wortels van de vaste planten en heesters ook minder beschadigen.

Welke bollen hebben de sterkste geur?
Bollen met een sterke geur zijn Fritillaria imperialis en Allium soorten. Bislook (A. schoenoprasum), daslook (A. ursinum), plantui (A. cepa), sjalot (A.ascalanicum) en knoflook (A. sativum) behoren alle tot de Allium familie. De geur van de andere Alliums komen hiermee overeen. De sterke geur van Fritillaria imperialis weert mollen uit uw tuin.

Hoe kan ik muizen en ratten uit de tuin houden?
Muizen en ratten horen in de natuur en laten zich moeilijk tegenhouden. Het belangrijkste middel om muizen en ratten weg te houden is de tuin altijd schoon te houden. Geen hopen bladeren laten liggen en helemaal geen resten van eten of ander afval. Om het vooral voor muizen minder aantrekkelijk te maken moet u voorkomen dat er zaad in de tuin is. Knip alle bloemen direct na de bloei af. Zorg dat u vogelvoeder op een hoge plaats geeft die niet bereikbaar is voor muizen. Dit is bijzonder moeilijk omdat muizen erg acrobatisch zijn.

Waarom kan ik tulpen niet in het voorjaar planten?
Voorjaarsbloeiende bollen, zoals tulpen en narcissen moeten om in het voorjaar te bloeien, in het najaar of in het begin van de winter worden geplant. Ze hebben een lange koude periode nodig hebben om tot bloei te komen. Het is belangrijk om ze in de herfst voor de eerste vorst te planten. Ze hebben namelijk tijd nodig om sterke wortels te ontwikkelen.

Het is februari en ik vond net nog een zak met bollen die ik vergeten ben te planten. Kan ik deze bewaren tot volgend jaar?
Nee! Als de bollen nog stevig zijn, plant ze dan direct. Bollen zijn levende planten, geen zaad, ze zullen gaan uitdrogen als je nog langer wacht. Geef ze een koude behandeling in de koelkast voor gebruik binnen als gebroeide bollen of zet ze in de grond buiten. Omdat ze zo sterk zijn en veel voedsel bij zich hebben, gaan de bollen hun best doen om toch nog te bloeien, hoe laat in het seizoen ook. Niet geschoten is altijd mis. Ze komen waarschijnlijk toch nog op, al plant je ze laat. Is de grond bevroren, dan is er nog een mogelijkheid om ze in een pot te planten met behulp van wat potgrond.

Voorjaarsweer is vaak grillig. Wat moet ik doen als er na warm weer een koud front komt, wanneer mijn bollen al boven de grond staan?
Niets. Tulpen en andere voorjaarsbloeiende bollen zijn sterk. Ze kunnen moeder natuur aan. Als het weer omslaat, ga dan niet al je bollen tegen het weer beschermen. Een korte vorst beschadigt de jonge bollen niet. Het beschadigt waarschijnlijk alleen de open knoppen. Veel soorten, zoals sneeuwklokjes, krokussen en vroege (rotstuin) narcissen komen juist op in het vroege voorjaar, zelfs door de sneeuw heen. Moeder natuur heeft ze zo gemaakt dat ze kunnen overleven. Een vroege warmte periode zorgt er voor dat bloembollen mogelijk eerder zullen gaan bloeien dan normaal, dit veroorzaakt in de meeste gevallen geen schade.

Wat moet ik doen nadat tulpen in het voorjaar verwelken? En wat met narcissen?
Als de tulpenbloem verwelkt dan moet de bloem er afgehaald worden, zodat de verwelkte bloem zich niet omzet in zaad. Van narcissen hoef je de bloemen niet af te halen. De belangrijkste regel voor bloembollen is om ze met rust te laten in de periode na de bloei, zodat de plant zijn energie kan steken in het produceren van nieuwe bollen onder de grond.

Wat zijn verwilderingsbollen?
Verwilderingsbollen zijn bollen en knollen die geschikt zin voor meerjarig gebruik. Als bij de omschrijving vermeldt staat dat de bollen geschikt zijn voor verwildering kunnen ze in de grond blijven zitten. Verwilderingsbollen bloeien het volgende jaar opnieuw en kunnen zich zelfs vermeerderen.

Moeten bollen na de bloei gerooid worden?
Bollen die u gekocht heeft voor verwildering kunt u rustig laten zitten. Verwilderingsbollen komen ieder jaar terug en vermeerderen zichzelf. Haal de andere bollen nooit direct na de bloei uit de grond maar laat ze eerst helemaal afsterven. Hiermee geeft u de bollen de kans te groeien en energie op te slaan voor het volgende jaar. Het oprooien en bewaren van bollen is echter heel moeilijk en geeft vaak een teleurstellend resultaat.

Hoe moet ik bollen laten verwilderen?
Bollen moet u laten verwilderen door ze niet op te rooien. Na de bloei moet het gewas de kans krijgen om op een natuurlijke manier af te sterven waardoor zij nieuwe groeikracht kunnen opslaan in de bol om het volgende jaar weer te kunnen bloeien. Lang niet alle bollen kunnen verwilderen. U moet kiezen voor bollen waarvan op de verpakking staat vermeld dat zij geschikt zijn voor verwildering. Daarnaast kunt u experimenteren met andere soorten of zij bij u in de tuin geschikt zijn voor verwildering.